КЗК обвини БТК за злоупотреба с господстващо положение 06.02 | 17:02

Компанията разполага с месец, за да представи писмени възражения и доказателства

От iNews.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е провела разследване за злоупотреба с господстващо положение на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК). От регулатора твърдят, че компанията е извършила нарушение чрез косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия.

Предмет на разследването е твърдение на фирмата "Източна телекомуникационна компания” АД (ИТК) за едностранно и неправомерно прекратяване на договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на БТК. От регулатора твърдят, че въпреки формалната равнопоставеност на двете страни от БТК са прекратили едностранно договора.

Операторът е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на последната да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, посочват от КЗК.

От институцията допълват, че компанията разполага с 30 дневен срок, за да представи писмени възражения и доказателства. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.

Водещи

Най-четени