КНСБ алармира за опит за отнемане на право на отпуск 25.03 | 11:30

То е основно конституционно право, пходчерта Чавдар Христов

От iNews

Правото на отпуск е основно конституционно право. Това каза на пресконференция вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по повод намерение на правителството да изпрати позиция до Съда на Европейския съюз, че не трябва да се възстановява правото на отпуск при неправомерно уволнение, предаде репортер на Novini.bg

Чрез това действие защитава ли правителството правото на труд, стои ли на конституционни позиции? Как едно такова действие ще се посрещне от работниците и служителите? Правото на отпуск се базира на трудов стаж. Щом имаш трудов стаж, имаш право на отпуск, подчерта Христов.

В Кодекса на труда има текст, който изрично определя няколко хипотези, при които времето, през което не е работено, се признава за трудов стаж. В идеята на тази конструкция на Кодекса на труда стои на първо място намерението напълно да се защитят правата на работника и той да бъде напълно овъзмезден. Ако си уволнен незаконосъобразно, този който те е уволнил, ще понесе всички правни последствия. С това решение се поставя под съмнение и конструкцията за осигурителния стаж. Решението не е съобразено със социално-партньорските ни отношения, в същността си то не е правилно, заяви синдикалистът.

Искаме правителството да не изпраща позицията си до Съда на Европейския съюз, докато не обсъдим въпроса в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако няма смисъл да го обсъждаме, да ни изпратят всички документи, да вземем писмено становище, редом до позицията на правителството да стои позицията на социалните партньори. Въпросът не е маловажен, защото той за пореден път показва отношение към правата на работниците и служители. По този начин се постила отношение към отпуска на майките. Да се приглася на тези, чиито егоистични интереси диктуват ограничаване на социалните права, е най-малкото неуместно, посочи Чавдар Христов.

Не изключваме да има и задкулисни разговори. Знаем как стоят нещата в политиката. Бием тревога и искаме да се обсъди въпроса и нашето мнение да се присъедини към това на правителството, без значение какво ще каже бизнесът. Ако допуснем злото сега да се качи на миндера, после ще се качи и по-нагоре, каза още вицепрезидентът на КНСБ.

Най-четени