Каймата поскъпва, минаваме на краставици 14.05 | 09:40

Млечните продукти поевтиняват, отчитат от стоковата борса

От Ралица Стоянова

Цените на едро на повечето месни продукти леко се увеличават. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за периода 7-10 май 2013 г., пише Econ.bg

Най-съществено са се повишили стойностите на кренвиршите и каймата – с около 1%. С 0,8% се е вдигнала цената на трайния варено-пушен салам, а с 0,5% (2 ст.) - тази на замразеното пиле, като килограм от него се е търгувал по борсите на 4,25 лева.

Без промяна остава цената на малотрайните колбаси.

По-отчетливо поскъпва маргаринът – цената на кутия от 500 г се е повишила с 2,3%. С 1,2% по-скъпо се търгува слънчогледовото олио, като цената му достига 2,62 лв./л. Вдигнали са се още стойностите на брашното (с 2 ст. до 1 лв./кг) и на варивата – с 2-4 ст.

За сметка на това при повечето млечни продукти се наблюдава спад. Тенденцията изключва кашкавала тип "Витоша", чиято стойност на едро незначително се е повишила – с 1 стотинка до 10,54 лв./кг.

Най-отчетливо е поевтиняването при маслото – с 3,2% до 1,20 лв. за 125 г. Следват сиренето с растителни добавки (спад с 2,4% до 2,80 лв./кг) и краве сиренето (с 0,4% до 5,30 лв./кг), което продължава да е близо два пъти по-скъпо от растителния си продуктов еквивалент.

Продължава курсът на поевтиняване при краставиците, като между 7 и 10 май то е било със сериозни темпове. С 14,9% (24 ст.) е намаляла цената на вносните до 1,37 лв./кг, а тази на оранжерийните се е понижила със 7,2% (12 ст./кг) до 1,54 лв./кг.

Как вървят цените на останалите зеленчуци и на плодовете - прочетете в Econ.bg.

Водещи