Как поляците се справят с последиците от руското ембарго 24.07 | 17:53

ПОлша е измислила печеливш начин да използва излишните плодове

От Ралица Илиева

След като през изминалата година Русия наложи ембарго на стоки от ЕС, се оказа че Полша има огромен излишък от ябълки. По думите на местните, решението е било логично, тъй като ''ако не можеш да ги изнасяш, защо да не ги изпиеш?'' коментира The Economist.

И в действителност, продажбите на сайдер в Полша отбелязват непрекъснат възход. Очаква се продажбите на напитката да достигнат до общо 18 млн. литра, а за сравнение през 2013 количеството е било значително по-малко – 1,9 млн. литра.

Томаш Солис е заместник-председател на националния профсъюз на производителите на плодове и на асоциация на любителите на сайдер. Той се надява един ден селските райони около Люблин да се превърнат в нова Тоскана - място, където хората да се спират да порадват небцето си с деликатна напитка, която може да бъде произведена само по тези земи. Само че в случая на Полша напитката е сайдер, а не вино.

Сайдерът навява на старите поляци спомени за времето на комунизма, когато хората си варили вкъщи алкохол от всякакви плодове. Това бе незаконна, но толерирана практика, защото пияното население е по-малко вероятно да устрои контрареволюция, коментира вестникът. Новата популярна напитка в Полша е възможност за стратегическо развитие: руската забрана целеше "да убие" полските собственици на овощни насаждения, но вместо това ги направи "по-силни, като ги принуди да бъдат иновативни", смята Солис. Пазарът на алкохол на други места е свидетел на това, че иновацията в света на пиенето често се състои в съживяване на позабравени традиции.

Водещи

Най-четени