Кипър настоява за извънредна среща в Брюксел заради руското ембарго 14.08 | 21:25

Страната е изпратила официална молба към Европейската комисия

От Мария Стоянова

Свикване на извънредна среща на министрите на селското стопанство и риболова на 28-е страни-членки на Европейския съюз (ЕС). За това настоява кипърското правителство. Властите на острова дори са изпратили официална молба към Брюксел с искането си.

Кипър настоява да се обсъдят последиците от руското ембарго на някои хранителни и селскостопански продукти от Евросъюза.

На фона на искането, ЕК днес провежда съвещание на експерти в сектора на селското стопанство, които обсъждат възможните контрамерки срещу Русия и наложената забрана за внос на продукти.

По-рано говорителят на Европейската комисия Роджър Уайт заяви, че Брюксел все още очаква от страните-членки данни за потенциалните загуби от ембаргото от 7 август, предаде БТА.

В белгийската столица по-късно ще се проведе и техническо съвещание на експерти в областта на търговията. В срещата ще участват представители на страните членки, на външнополитическата служба на ЕС и на генералните дирекции на Европейската комисия по търговия, селско стопанство, здравеопазване и защита на потребителите, по митническия съюз и данъчните въпроси.

Между 5 и 10 млн. евро ще достигнат щетите за България заради забраната за внос на някои хранителни и селскостопански продукти в Русия, стана ясно вчера (13 август). Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев коментира, че ще настоява страната ни да получи обезщетения.

Водещи

Най-четени