Китай представи повишен търговски излишък през октомври 10.11 | 13:27

Нарасналите износ и внос на азиатската страна дразнят „Големите 20“ в навечерието на срещата в Сеул

От Кристалина Илиева

Търговският излишък на Китай е нараснал до 27.15 милиарда долара през октомври, съобщиха от правителството на азиатската държава. Тази информация в навечерието на срещата на Г20 се очаква да нажежи допълнително предстоящите дискусии в Южна Корея.

И износът от Китай, и вносът в страната са се увеличили през последния месец. През октомври Пекин е изнесъл с 22.9 процента повече стоки в сравнение със същия месец на 2009 година на стойност 135.98 милиарда долара. Вносът към необятния китайски пазар също е скочил през годината от октомври 2009 година с 25.3% до сумата от 108.83 милиарда долара.

Успоредно на тази информация се очаква съвсем скоро САЩ да публикува също данни за търговски дефицит в размер на 45 милиарда долара.

Очакванията са този рязък контраст да обостри международното напрежение относно глобалните търговски дисбаланси по време на срещата на „Големите 20“.

Критиците на Китай твърдят, че юанът е обезценен с повече от 40%, което дава нечестно преимущество на китайските износители заради евтините доставяне и транспорт.

От друга страна, специалисти от Пекин твърдят, че търговският излишък е неочаквано висок, защото вносът е бил по-слаб и бавен от предвиденото, което пък показва, че търсенето на китайския пазар не е толкова силно, колкото се представя.

Водещи

Най-четени