Колекторска компания изкупи лоши кредити за близо 250 млн. евро 28.09 | 14:50

Това е рекорден по размер порфейл за българския пазар

От iNews.bg

Водещата компания за изкупуване на задължения в България - "Агенция за събиране на вземания" ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding ASA, сключи договор за придобиване на портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност почти 250 млн. евро от най-голямата българска банка по активи - Уникредит Булбанк. Очаква се сделката да приключи през oктомври.

Това е най-големият портфейл с просрочени  кредити, изкупуван някога в банковия сектор в страната. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти.

"Тази сделка утвърждава позицията ни на водеща компания за изкупуване на вземания в България и засилва присъствието на B2Holding в Югоизточна Европа. Сделката е показателна и за това, че B2Holding има опита, експертизата и уменията да придобива и управлява портфейли с просрочени кредити на целевите си пазари. Ние също така оценяваме усилията и ресурса, който Уникредит Булбанк инвестира в тази сложна сделка. Ефективността на процеса по продажбата - от проучването на придобития портфейл през преговорите до сключването на споразумението, отразява не само качеството на активите, с които са обезпечени заемите в портфейла, но и големия опит на управляващия екип на Уникредит Булбанк”, заяви Мартин Деспов, изпълнителен директор на АСВ.

Това е третата сделка в България между АСВ и Уникредит Булбанк за последните две години. През януари 2017 г. АСВ придоби портфейл с необслужвани задължения на корпоративни клиенти на банката с номинал 93 млн. евро. По-късно същата година, агенцията купи от банката и портфейл на стойност 84 млн. евро. Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.

Агенция за събиране на вземания ЕАД е най-голямата компания за изкупуване на вземания в България и сред най-активните играчи в сектора в България и Румъния. През 2017 г. активите на компанията нараснаха три пъти до над 62 млн. лв, а приходите й се увеличиха с 18% до 22.3 млн. лв. От старта на дейността си в края на 2010 г. до момента, АСВ е изкупила повече от 500 хил. задължения като брутният й портфейл е над 800 млн. лв., преди гореспоменатата сделка.

Водещи

Най-четени