Комаров пред Sky News: АЕЦ е решението за безвъглеродна енергетиката 19.09 | 16:02

Както вятърният, така и слънчевият ток все още са няколко пъти по-скъпи от ядрения, отбеляза той

От iNews.bg

Първият заместник генерален директор на руската корпорация "Росатом", който е и заместник председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация Кирил Комаров даде интервю за британската телевизия Sky News. В него той заяви, че "ядрената енергия все още е минимум два пъти по-евтина от енергията на вятъра и минимум три пъти от слънчевата енергия". Ако вземете предвид всички разходи, които поражда включването на възобновяемия енергиен източник към мрежата, то ще имате една доста сериозен разход, която ще ви убеди в конкурентоспособността на АЕЦ, коментира Комаров.

"Първото от нашите преимущества е, че "Росатом" е компания, която предлага пълния спектър от услуги, всички дейности – от добива на уран до извеждането от експлоатация на АЕЦ. И, откровено казано, за реализирането на определен проект на нас не са ни нужни партньори. Да, ние работим с доставчици от различни страни, но ние самите имаме всички необходими ресурси. И второто и много важно нещо е, че проектите, които реализираме зад граница, не са нещо първо по рода си за нас. Отначало изпробваме всички нови проекти, всички нови разработки и технически решения в Русия и след това предлагаме всичко това в чужбина, защото да работиш в други страни, е доста по-трудно, отколкото у дома". Така Комаров отговори на въпроса на Sky News как си обяснява факта, че "Росатом" постига успехи там, където главните му конкуренти Areva и Westinghouse се сблъскват с проблеми, което дава яснота и защо размерът на чуждестранния поръчков портфейл за близките 10 години вече възлиза на стойност 133 милиарда доилара.

"Сигурен съм, че съвременните ядрени технологии, които ние владеем са безопасни, надеждни и способни да работят минимум 60 години след въвеждането в експлоатация, след което този срок може да бъде удължен. Затова съм уверен, че ядрената енергетика, както и преди, може да бъде много важна част от енергийния баланс на всяка страна, особено като се отчитат целите за декарбонизация, които не могат да бъдат достигнати без производство на атомна енергия", каза още Комаров, отказвайки да коментира проекта и реакторната технология за АЕЦ "Хинкли пойнт Си" с мотива, че това не е проект на "Росатом".

Водещи

Най-четени