Комисията по борсите: Няма поскъпване на храните въпреки повишеното търсене 13.03 | 13:30

Цените на основни продукти се движат с по 2-3 стотинки нагоре-надолу, съобщава Владимир Иванов

От iNews.bg

Повишеното потребление на 25-26 февруари у нас на хранителни продукти не е довело до поскъпване. Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита  намаление на цените на доматите и краставиците.

"При олиото, фасула, ориза, захарта, брашното, кашкавала, сиреното, маслото, колебания от порядъка на 2 до 3 стотинки, почти никакви, незабележими", обясни в предаването "Хоризонт до обед" на БНР председателят на комисията Владимир Иванов.

Складовете са заредени с продукти, подчерта той.

"По отношение на търговците съм длъжен да кажа - много адекватна реакция. С много хора говорихме през тези дни, нито един търговец не си позволи лукса да прави вредни спекулации или да се възползва от ситуацията на по-засилено търсене на продукти. Чест им прави на нашите търговци на едро, всички са солидарни към обстановката, много адекватни реакции, добри мерки за сигурност и хигиена взеха, добра логистика", коментира Иванов.

Не е необходимо презапасяване с хранителни продукти, особено с храни с кратък срок на годност, изтъкна експертът.

"Това, което трябва да направим, абсолютно организирано, солидарно да си спазваме мерките за сигурност. И най-вече към потребителите се обръщам - информацията, която ползват, да е от официални източници, тъй като фалшивите новини са факт и към момента, да не четат случайни източници на информация, да се доверят само на официалните източници на информация!"

Не се наблюдава ръст в потреблението. Храна има, но ако кризата с пандемията от коронавирус продължи 6 месеца или 1 година, ще има нарушение в логистиката.

80% от необходимите количества плодове и зеленчуци могат да бъдат осигурени от български производители през пролетта, допълни Владимир Иванов.

"Птицевъдството ни е добре развито, даже бих казал на световно равнище, зърненият сектор ни е добре развит. Нямаме основание за притеснение, особено след като навлизаме в плододаване в пролетно-летния период", подчерта той.

Водещи

Най-четени