Компенсират фермери с унищожена рапица 05.03 | 10:31

Започва прием за втори транш по схемите за хуманно отглеждане на свине и птици

От Ралица Стоянова

Компенсират земеделски производители, чиято реколта от зимна маслодайна рапица през миналата година беше изцяло унищожена поради измръзване.

Областните дирекции на фонд "Земеделие” ще приемат документи за компенсации от днес до 29 март, информират от ведомството.

Размерът на държавната помощ, като процент от действителните разходи за отглеждане на зимна маслодайна рапица, ще бъде определен след обобщаване на информацията от подадените заявления.

Подпомогнати ще бъдат регистрираните земеделски производители, на които е издаден протокол от областните и общински служби "Земеделие” за 100% унищожен посев. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

На 7 март започва и прием за втори транш по схемите за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете и птиците. Документи ще се приемат в областните дирекции на земеделския фонд до 25 март. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 26 април 2013 г.

Първият транш по тези две схеми беше изплатен на животновъдите през декември 2012 г.

Земеделските производители ще намерят информация за условията и изискванията за подпомагане по горепосочените схеми за държавна помощ в 28- те областни дирекции на ДФ "Земеделие” – по телефона или на място, както и на телефона на дирекция "Краткосрочни схеми за подпомагане” в ДФЗ – 02/81 87 316.

Водещи

Най-четени