Криптовалутата биткойн продължава да поскъпва стремително 16.08 | 15:08

Поскъпването на биткойн се ускори особено силно от началото на текущия месец с оглед и на факта, че тогава стартира и неговия конкурент в лицето на “Биткойн кеш“

От iNews.bg

По време на търговията в сряда най-известната криптовалута в света - биткойн поскъпна до нов рекорден връх от 4483,55 долара, преди да последва известна низходяща корекция към ниво 4131,27 долара. 

Така само в рамките на настоящата година водещата криптовалута поскъпна с повече от 360%, а обемът на търговията достигна внушителните 68,7 млрд. долара, надвишавайки по този начин пазара на една от най-големите американски компании - Caterpillar, влизаща в състава индекса Dow Jones, съобщава деловото издание econ.bg

Агенция MarketWatch цитира Крис Бурниск - експерт по криптовалутата, според който ценовото поведение на биткойн е в много висока корелация с търсенето на думата "биткойн" (bitcoin) в търсачките на Google. 

В серия свои туитове, Бурникс спекулира, че нарастването на цените води до засилване на обществения интерес към биткойн, а този по-голям интерес допринася за по-нататъшното му поскъпване. Според Google, търсенето на думата "биткойн" в неговите интернет търсачки е достигнало пик на популярност през август тази година, докато в рамките на последните тридесет дни цената на водещата криптовалута е нараснала двойно. 

Поскъпването на биткойн се ускори особено силно от началото на текущия месец с оглед и на факта, че тогава стартира и неговия конкурент в лицето на "Биткойн кеш" - криптовалута, позволяваща по-бързи транзакции в по-големи обеми. Очевидната връзка между стойността на биткойн и интереса към търсенето на тази дума в интернет може да подскаже, че цените имат почти неограничен възходящ потенциал, предполагат някои анализатори и иокномисти. 

Джон Макфий, който е основател на компания за антивирусни софтуерни продукти със същото име и бивш страстен защитник на криптовалутите, отбеляза наскоро в Туитър, че би се обзаложил, че цената на биткойн може да удари умопорачителните 500 000 долара в рамките на следващите три години. 

Крис Бурникс обаче оспорва това, отбелязвайки, че досегашните пикове при търсенето на думата "биткойн" в Google са били последвани от доста солиден спад на "силно раздутите" цени на криптовалутата. Той дефинира "раздуване" на стойността на биткойн като най-малко удвояване на неговата цена за период от около тридесет дни. Такъв според него е и случаят от 16-ти юли насам, когато биткойн се търгуваше под 2000 долара, преди да поскъпне на 15-август към рекорден връх от близо 4500 долара.  

След всеки надут ценови балон следва катастрофа, предупреждава Бурникс, допълвайки, че в доста от случаите цената на биткойн дори се срива с близо 90%. Той все пак допълва, че предходните подобни ценови сривове са се дължали до голям степен на факта, че навремето ликвидността на пазарите на криптовалути е била доста тънка и при малък брой потребители и инвеститори. Това дава основание на Крис Бурникс да предполага, че подобен негативен сценарий в скоро време може да доведе до по-скромен ценови спад на биткойн.

Водещи

Най-четени