Купуваме на изплащане по-малки уреди на по-ниски цени 30.10 | 18:00

С една трета нарастват онлайн покупките от началото на годината

От iNews.bg

През 2019 година най-търсеният смартфон за покупка на изплащане е по-евтин с 40% или 370 лева в сравнение с победителя през 2018 г. в популярната класация "Топ 10 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси. През последната година българите най-често търсеха финансиране за покупката на смартфони на средна цена 530-580 лева. Независимо от по-ниската си цена, устройството притежава всички характеристики, които са важни за модерния потребител – голям 6,4 инча екран, впечатляваща тройна камера и батерия с голям капацитет.

В новото издание на класацията 7 от 10 стоки са с по-ниски средни цени в сравнение с 2018 г. Това са смартфоните, телевизорите, пералните, матраците, хладилниците, матраците и готварските печки. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, това е знак, че българите са по-внимателни при покупките си и предпочитат да не харчат много пари, особено, когато разполагат с разумни алтернативи на по-скъпи стоки.

Важна новина в новата класация "Топ 10 на изплащане" е значителният ръст на онлайн заявленията за финансиране на покупки на изплащане. През последната година броят им нарасна с 31%, което показва, че българите ползват все по-уверено алтернативни канали за кредит. Ключова роля за ръста на онлайн покупките с потребителски кредит изиграха иновативните и удобни кредитни инструменти, разработени от БНП Париба Лични Фианнси като процесът за дистанционно подписване на договор и кредитната карта на компанията, които дават възможност на хората да пазаруват онлайн по същия начин, както и ако кандидатстват за кредит в магазина.

Целта на "Топ 10 на изплащане” е да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси за покупка на стоки на изплащане. Новото издание е базирано на стоките, за които клиентите кандидатстват за покупка на изплащане в периода 01 октомври 2018 г. – 30 септември 2019 г. Около 52% от тях са за 10-те най-търсени стоки.

Класацията може да се счита за показателна за пазара у нас, тъй като компанията е сред лидерите в сектора на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3 при финансирането на покупки на изплащане и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити. През последните 18 години над 1.5 милиона души са ползвали финансовите продукти на компанията.

През 2019-а купувахме на изплащане по-малки телевизори и хладилници на по-ниска средна цена

В новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане" седем от десетте най-търсени стоки са по-евтини в сравнение с победителите от 2018 г. и са с по-ниски характеристики. Например, победителят в категория "Смартфони" е по-евтин с 40% в сравнение с най- търсения модел в предишния годишен рейтинг. В същото време, той разполага с голям екран и мощна камера, което е много важно за хората, тъй като те използват смартфоните си основно за снимане и забавление.

Същото се отнася и за телевизорите. Най-търсеният модел през последните 12 месеца е 43 инча Ultra HD LED телевизор на средна цена 720-770 лева. Миналогодишният победител беше по-голям с 6 инча и струваше 1 050 – 1 100 лева.

През последната година хората търсеха финансиране за покупка на изплащане и на по- евтина бяла техника. Най-търсеният хладилник през 2019 година струваше 440-490 лева и беше с обем 251 литра. За сравнение, през 2018 година победителят беше на средна цена 550-600 лева и с обем от 292 литра.

Други стоки от топ 10, които са на по-ниски средни цени са пералните, лаптопите и готварските печки. Интересна новина е, че лаптопите изпаднаха от топ 5 до 6-а позиция, изместени от климатиците.

Ръст на цените беше отчетен единствено в категория "Обзавеждане за спалня"

Единствената категория, която отчита ръст на цените през 2019 г. е "Обзавеждане за спалня". Победителят е спален комплект на средна цена 900-950 лева. Година по-рано най-търсеният модел струваше 750-800 лева. Интересно наблюдение е, че победителите през 2019-а и 2018-а година са със сходни характеристики – трикрилен гардероб, легло 160/200 см., нощни шкафчета и така нататък, но новият топ модел е изпълнен с по-скъпи материали като кожа и по-луксозни платове.

Останалите два продукта в сектора на обзавеждането, диваните и матраците, са на близки цени до тези от 2018 г. Най-търсеният диван през 2019 г. струваше 1 000-1 050 лева, докато година по-рано цената му беше 1 070-1 120 лева. Матракът победител в новото издание на класацията е на цена 150-200 лева, а в изданието за 2018 г. струваше 200-250 лева.

Броят на онлайн заявките за покупка на изплащане нарасна с 31%

През последната година броят на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане нарасна с 31%. Експертите на компанията обясняват тази тенденция със стартирането на иновативни и удобни финансови решения, като процеса за дистанционно подписване на договор при онлайн покупка на изплащане и кредитните калкулатори в сайтовете на търговците, които пестят времето на хората и им позволяват да пазаруват онлайн на изплащане толкова бързо, колкото и когато правят стандартна покупка от интернет магазин.

Пример за това е все по-широкото използване на иновативния процес за дистанционно подписване на договори на БНП Париба Лични Финанси, който позволява на хората да пазаруват онлайн на изплащане, да бъдат одобрени, да подпишат договор в рамките на 20 минути и стоката да им бъде изпратена на следващия ден. До сега процесът отнемаше поне 5 дни.

Ръстът в онлайн сегмента беше подкрепен и от кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси. Тя има множество удобни функционалности като един от най-дългите гратисни периоди на пазара - до 58 дни гратисен период при покупка на ПОС терминал и онлайн, лесна възможност за покупка на равни вноски в рамките на кредитния лимит, без такса при покупка на ПОС терминал, без годишна такса, възможност за трансфер на пари по сметка на клиента и много други. По отношение на покупките на изплащане, хората високо оценяват възможността да пазаруват на равни вноски в рамките на кредитния лимит. Това им спестява време, скъсява процеса на обработка на документи при ново кандидатстване за кредит и гарантира предсказуемост на личния им бюджет, тъй като всички кредити, отпускани от БНП Париба Лични Финанси в България са с фиксирани вноски за целия период.

Във връзка с новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане", управителят на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо заяви: "През последната година наблюдаваме, че хората са по-внимателни и търсят на изплащане стоки с по-ниски цени. В същото време, компанията ни отчита ръст на броя на заявленията за финансиране на покупките на изплащане, което показва, че стотици хиляди българи ни възприемат като доверен партньор за реализацията на своите планове, който ги подкрепя при важните моменти в живота им. Това е мисията на БНП Париба Лични Финанси – да подкрепя хората да поддържат висок стандарт на живот чрез нашите финансови услуги по удобен, сигурен и най-вече – отговорен начин."

Водещи

Най-четени