Листните зеленчуци - фраш от нитрати и бактерии 25.04 | 13:59
Нитрати има в 17% от салатите, колиформи в - 89% и Escherichia сoli в 61%
Изследване на Асоциация "Активни потребители" за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи investor.bg.
Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително "Айсберг", и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория.
Tри от изследваните марули са били с измерено количество на нитрати от 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от асоциацията.
При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип "Айсберг", която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.
Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.
Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
От Асоциация "Активни потребители" препоръчват:
Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;
Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;
Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;
Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;
Водещи
-
Киара е забелязана с ново гадже след "Ергенът: Любов в рая"
Очевидци разказват, че гласовитата блондинка е била забелязана в столично заведение в много...
17.11 | 17:40
-
Най-добрият български тенисист Григор Димитров остана на 44-о място в световната ранглиста в края на сезона
Димитров, който пропусна почти цялата втора половина от кампанията заради контузия, запази...
17.11 | 17:15
-
2026 година започва с ваканция, ето ги всички почивни дни 2
Как изглеждат официални празници и неработни дни през 2026 г. към този момент:
17.11 | 16:58
-
Бившият вътрешен министър разкритикува Даниел Митов за назначението на уволнен директор
Липса на анализи и оборудване
17.11 | 16:45
Най-четени
-
Слънце и дъжд ще се редуват до края на ноември, температурите скачат до 21°
Вероятността за сняг под 1400 м е минимална, това обясни по БНТ Анастасия Стойчева от...
17.11 | 12:45
-
Председателят на АИКБ, счита че новият бюджет е добър за репресивния апарат
Липсва диалог
17.11 | 11:30
-
Обмен на левове в евро в пощите - срещу документ за самоличност
"Анонимни ползватели на услугата няма да има. Всички наши клиенти ще бъдат идентифицирани",...
17.11 | 10:45