Листните зеленчуци - фраш от нитрати и бактерии 25.04 | 13:59
Нитрати има в 17% от салатите, колиформи в - 89% и Escherichia сoli в 61%

Изследване на Асоциация "Активни потребители" за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи investor.bg.
Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително "Айсберг", и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория.
Tри от изследваните марули са били с измерено количество на нитрати от 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от асоциацията.
При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип "Айсберг", която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.
Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.
Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
От Асоциация "Активни потребители" препоръчват:
Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;
Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;
Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;
Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;
Водещи
-
3.14: Днес е денят на числото Пи. Защо то е толкова важно?
Какво всъщност е пи и защо е толкова важно?
14.03 | 14:15
-
Близки и роднини търсят възрастна жена от София
Ето какво се казва в публикацията в групата "Забелязано в София" във Facebook:
14.03 | 13:59
-
След решението на КС: Формациите видяха различни сценарии за заговор ОБЗОР
Сегашните сили в парламента влязоха в задочен спор за това ще има ли достатъчна подкрепа за...
14.03 | 13:30
-
В мрежата се завъртя името на победителя на новия сезон на "Хелс китчън"
Мегз се завърна в България от Дубай за кулинарната надпревара. Тя се старае максимално да...
14.03 | 13:15
Най-четени
-
Пренареденият пъзел: „Величие“ влиза в парламента – ще има ли правителство
По думите му един депутатски мандат е приблизително около 10 000 гласа, „това означава, че...
14.03 | 09:30
-
Ивайло Мирчев с коментар за това, което се случва в момента с бюлетините
Оттук нататък единственият вариант е Бойко Борисов да си работи с Делян Пеевски, поясни той.
14.03 | 10:15
-
БНБ търси купувач за 7,7 милиона тона скрап, представляващ демонетизирани български монети
Към момента наличното количество скрап е около 52 хил. тона, а 7,6 млн. ще се образуват, след...
14.03 | 09:45