Масите в заведенията – поне на 1.5 метра една от друга 05.05 | 19:19
Сервитьорите ще ни обслужват с маски и ръкавици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с Министерството на здравеопазването Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници) за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от утре, 6 май, се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.).
Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.
При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването.
Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).
Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.
Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.
Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от утре, 6 май.
Водещи
-
Лошото време блокира туристи по островите в Гърция
Полицията е помогнала на 12 души, които са били блокирани на пътя Закинтос – Аликес, който е...
29.09 | 14:29
-
Патриарх Даниил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей в Солун
Двамата се обединиха около голямото значение на богословското образование в съвременната епоха
29.09 | 14:20
-
ДКСБТ: Цената на потребителската кошница на едро се запазва на 97 лева
Поскъпват оризът, свинското месо и захарта, а поевтиняват на едро олиото, кашкавалът, сиренето...
29.09 | 14:00
Най-четени
-
Зафиров: Държавата е в състояние да реши водната криза и да се противопостави на спекулантите
Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров във Варна на...
29.09 | 10:15
-
Борисов: Националите по волейбол са истинските обединители на нацията
С тази победа „Скуадра адзура“ защити световната си титла от 2022 г. и завоюва общо пето злато...
29.09 | 09:59
-
Безпрецедентни нахлувания на Русия във въздушното пространство на НАТО
Наред с инцидента в Полша, Естония съобщи, че руски военни самолети са навлезли в нейното...
29.09 | 10:27
-
Приблизително 50% от питейната вода у нас изтича и се губи по водопреносната мрежа
За това какви са причините и какво трябва да се направи, е разговорът с проф. Емил Гачев
29.09 | 11:30