Масите в заведенията – поне на 1.5 метра една от друга 05.05 | 19:19
Сервитьорите ще ни обслужват с маски и ръкавици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с Министерството на здравеопазването Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници) за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от утре, 6 май, се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.).
Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.
При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването.
Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).
Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.
Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.
Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от утре, 6 май.
Водещи
-
Търговци използват нова заблуждаваща практика на Женския пазар в София
Тази практика кара купувачите да остават с впечатлението, че цената е само 3 лева, а за...
06.06 | 18:02
-
Руски журналист и дисидент: Режимът на Путин ще се срути, гответе се за периода след него
На въпрос какво представлява "путинският ГУЛаг" той заяви, че това е описано много добре още в...
06.06 | 17:40
-
Прецедент в столичната история: Кметът Терзиев връща бюджета на София за преразглеждане
Столичният общински съвет гласува бюджета на Столична община вечерта на 29 май след...
06.06 | 17:20
-
Изпити по английски език и по физика за кандидат-студенти ще се състоят на 8 юни в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Времетраенето е около 25 минути. Максималният брой точки е 15.
06.06 | 17:00
Най-четени
-
Борисов: Спирам да се занимавам с ПП
Борисов разказа, че се е видял „току що“ с комисаря за икономиката и производителността Валдис...
06.06 | 11:30
-
С еврото ще можете да си купите половин хляб повече
Демек с еврото, ще можете да си купите половин хляб повече."
06.06 | 10:30
-
Красимир Каракачанов: Време е България да върне задължителната военна служба
Предложението ми е срокът за наборната служба да е минимум 6 месеца за всички български...
06.06 | 12:00
-
Обрат в София! Нови маршрути ще имат едни от най-важните трамваи в столицата
Промяната е за 1 година.
06.06 | 12:45