Масите в заведенията – поне на 1.5 метра една от друга 05.05 | 19:19
Сервитьорите ще ни обслужват с маски и ръкавици
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува съгласувани с Министерството на здравеопазването Изисквания към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници) за прилагане на определени противоепидемични мерки, при които от утре, 6 май, се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.).
Бизнес операторите следва да организират дейностите си така, че да се осигури пълно прилагане на задължителните изисквания, разписани в Заповеди № РД 01-249/ 03.05.2020 г. и № РД 01-250/ 05.05.2020 г. на Министъра за здравеопаването; да се преразгледат разписаните процедури и инструкции за добрите хигиенни практики в обекта, така че да се осигури прилагане на Указанията.
При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването.
Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).
Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м.
На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици /препоръчително/. Маските следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала приготвящ храните и напитките.
Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.
Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.
Проверки за спазването на Заповедите и Изискванията ще се извършват от инспекторите на БАБХ и РЗИ от утре, 6 май.
Водещи
-
Опасно време в Гърция
Властите издадоха извънреден бюлетин за наводнения в голяма част от страната
16.11 | 16:20
-
Край на слуховете: Болен ли е Геро?
16.11 | 16:00
-
Доц. Киселова: Трябва да се раздели разговорът за председател на НС и за премиер
Нашето разбиране е връщане на нормалното функциониране на парламента без да поставяме...
16.11 | 15:30
-
Братът на Ружа Игнатова живее втори живот
Константин е бил отвличан и плашен с убийство
16.11 | 15:00
Най-четени
-
Терзиев: Изключително доволен съм от първата година на мандата си
По думите на столичния кмет София не е била в застой
16.11 | 12:00
-
Радев: България и Азербайджан имат потенциал за дългосрочни партньорства
Българският президент посети Баку за участие в 29-ата сесия на Конференцията на страните по...
16.11 | 11:00
-
"Възраждане": Категорично сме против "отвързването" на МРЗ от средната работна заплата
От политическата сила ще съобщят позицията си на среща със служебния министър на финансите...
16.11 | 09:45
-
Слънчев и по-топъл уикенд
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 10-12°С в цялата страна
16.11 | 09:00