Международна фирма ще търси къде са отишли парите на КТБ 06.11 | 15:38

Тя ще бъде избрана от бъдещия синдик на банката

От iNews.bg

БНБ ще предложи на Фонда за гарантиране на влоговете или на синдика на КТБ да наемат международна компания, която да проследи извършените операции с активи на банката. Очаква се тази фирма да разбере и къде са отишли средствата от КТБ. Това обявиха от Централната банка, след като малко по-рано през деня отнеха лиценза за банкова дейност на КТБ.

Очаква се избраната международна компания да разбере какво се е случило с активите на банката и как се е стигнало до момента капиталът на банката да е отрицателен.

Решението на БНБ е взето, след като депутатите препоръчаха на централната банка да наеме международна независима фирма, която да проследи извършените от акционерите и администраторите на КТБ, както и на свързаните с тях лица, операции с активи. Освен тях ще се преглеждат и имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

В съобщението си БНБ заявява, че подкрепя депутатите в осигуряването на проследимост на извършените операции с активи на КТБ, довели до настоящето тежко финансово състояние на банката, и търсенето на отговорност от виновните лица.

От БНБ припомнят, че са независима институция и никой друг държавен орган няма право да дава указания или да оказва влияние върху банковите органи при вземане на решение по даден казус.

Първоначалното предложение на депутатите бе БНБ да намери начин да оздрави КТБ дори ако е налице отрицателен капитал на банката. Народните представители се отказаха от тази своя идея по време на дебатите в пленарната зала.

Водещи

Най-четени