Милен Велчев: Акциите на собственика на БТК ще бъдат продадени на търг 17.11 | 11:19

„InterV“ дължи 180 млн. евро на кредиторите и пети месец е в просрочие, каза шефът на "VTB Capital"

От iNews.bg

Собствениът на БТК - "InterV", дължи на кредиторите си общо 180 млн. евро и пети месец е в просрочие по изплащането на вноските. Затова кредиторите са решили да продадат на прозрачен търг акциите на InterV, които са единственото обезпечение, съобщи по БНТ главният изпълнителен директор на "VTB Capital АД" Милен Велчев.

"Финансовото състояние на БТК е стабилно. Собственикът на оператора - холдинговата компания "InterV", дължи 180 млн. евро на няколко кредитора, един от които е "VTB Capital", каза бившият финансов министър.

Той обясни, че този дълг е в просрочие от месец май насам. Според него обаче никой кредитор не би си позволил да даде нов кредит на телекома, тъй като ситуацията с обезпечението била "несигурна".

"При това положение, единственото, което настоящите кредитори можем да направим, е да продадем обезпечението - акциите на InterV. Ето защо ние решихме да организираме прозрачен търг. Процедурата се осъществява от една от четирите най-големи международни консултантски компании. Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга."

Водещи

Най-четени