Министерство на финансите отрече за обединяването на НАП и Агенция "Митници" 24.10 | 17:30

В позиция на институцията се посочва, че това не е в правомощията на служебното правителство

От iNews.bg

Финансовото министерство отрече да готви сливането на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". "Министерство на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции", съобщават от ведомството.

От институцията посочват, че подобно решение за обединяване на двете структури не е в правомощията на служебния кабинет. "Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни”, допълват от МФ.

В позицията на ведомството се подчертава още, че за реализирането на подобен план е необходимо първо да бъде изготвен предварителен подробен анализ, който да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на Европейския съюз (ЕС) и трети страни.

Още през лятото от ДПС предложиха сливането на НАП и Агенция "Митници". "Мисля, че идеята за обединяване на Националната агенция по приходите (НАП) и на Агенцията "Митници" има много голям смисъл с оглед на подобряването координацията между двете институции", коментира тогавашният финансов министър Петър Чобанов.

Според него идеята може да се осъществи на етапи. Започва се от засилване на координацията между ръководствата, създава се междинен орган и след това се преминава към сливане на двете структури.

Водещи

Най-четени