Младите семейства искат държавен фонд, който да гарантира ипотечните кредити 07.10 | 17:45

Средствата за фонда да дойдат от предотвратяване на измамите с ДДС, предлагат инициаторите

От Ивелина Георгиева

Младите семейства у нас масово страдат от високите лихвени проценти на ипотечните кредити и от ниските доходи, които получават в замяна на труда си. С тези думи беше открита пресконференцията на Гражданска инициатива "Жилища за младите семейства на България", включваща 24 неправителствени организации от цялата страна.

Основните искания на организацията са да бъде изграден фонд с държавни средства, който да поеме част или напълно гаранциите за жилищните кредити на младите семейства у нас. Това заяви заместник-председателят на организацията Илиян Пламенов.

Подобен фонд ще намали риска, който търговските банки отчитат при отпускането на жилищни кредити. Това ще доведе до намаляване на вноските и на лихвения процент, които всяко едно семейство заплаща, допълни още Пламенов.

"В България лихвените проценти по жилищните кредити са два-три пъти по-високи, отколкото в Западна Европа. Това може да бъде променено именно чрез гаранционен фонд", коментира още Пламенов.

За да няма злоупотреби, както често се случва с подобни фондове, от Гражданското сдружение са дефинирали ясни критерии и правила, на които да отговарят семействата, желаещи подпомагане. 

Те трябва да имат доходи и да си плащат вноските по кредитите, да имат сключен граждански брак, да имат завършено минимум средно образование, да не притежават други апартаменти и да не са с прекъснати здравни и социално-осигурителни права.

Освен това те трябва да са живели в населеното място по постоянен адрес минимум две години и поне един от тях трябва да е на възраст до 35 години.

От Гражданската инициатива предлагат още намаляване на таксите при закупуване на първо жилище и да се въведе възможност за предоставяне на общински и държавни терени за изграждане на жилища на преференциална цена.

Друго предложение от организацията е с оглед на демографските проблеми и в тази връзка те предлагат да се предвиди при раждане на дете младите семейства да получават частично отписване на задълженията, които имат към банките, заяви Илиян Пламенов.

Според Пламенов в краткосрочен план от предложенията на сдружението биха се възползвали 20 хил. млади семейства, а в дългосрочен план - 40 хил.

Според представителите на Гражданската инициатива средства за гаранционен фонд за младите семейства могат да бъдат събрани от предотвратяването на измамите с ДДС, които по данни на Националната агенция по приходите (НАП) възлизат на 700 милиона лева.

Лихвените проценти по жилищните кредити у нас са много по-високи, отколкото тези в страните от ЕС, коментираха от сдружението. По техни данни средният годишен лихвен процент за 2010 г. в България е 6,86%, докато в Чехия и Словакия е 4,6%, а в Полша - 3,6%.

Водещи

Най-четени