Млекопреработватели искат забрана на растителните мазнини 06.09 | 17:15

Вече са започнали да събират подписи за нова наредба за млечните продукти

От iNews.bg

Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването на растителни мазнини при производството на млечни продукти стартира в Луковит, където започна Третият национален събор "Млечният път на България през вековете", предаде БНР.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров, който е и член на Асоциацията на млекопреработвателите в България обясни необходимостта от наредбата:

"От това са заплашени и фермерите в България на първо място, защото над 60% от пазара на мляко, на сирене и кашкавала се държи от имитиращи продукти, което е изключително вредно за хората".

В третия национален събор "Млечният път на България през вековете" участват 40 млекопроизводители и преработватели. Организатори са Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". По време на събора, който ще продължи до 8 септември, млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни ще покажат своите продукти, които посетителите ще могат да опитат.

В специална демонстрационна зона фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как се прави кисело мляко в йогуртиера и в домашни условия, как се събира сено и как се доят овце. За най-малките посетители на събора е организирана кулинарна школа "Детски млечни вкусотии".

В конкурса "Млечният вкус" ще бъдат представени ястия с мляко и млечни продукти от региона на Луковит. По време на конференция ще бъде обсъдено бъдещето на млечния сектор и неговите проблеми.

Водещи

Най-четени