Може и да не продаваме реакторите за „Белене“ 15.07 | 16:21

Има проявен инвеститорски интерес към Втора атомна, казва Теменужка Петкова

От iNews.bg

България може и да не продаде реакторите за АЕЦ "Белене". Това става ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя заяви, че има постъпил инвеститорски интерес към изграждането на Втора атомна. Но отказа да даде каквито и да било подробности. Петкова каза само, че тепърва предстои темата да бъде развита, да стане ясно какво точно ще се предложи и за какъв точно интерес става въпрос.

"Това е много важна тема. Вариантите са няколко – единият е НЕК да плати тези 550 млн. евро заедно с лихвите, които вървят към настоящия момент и да получи едно оборудване. Това е вариант, който не ни устройва, тъй като трябва да имаме яснота какво ще правим с това оборудване”, обясни Петкова, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че другият вариант е свързан с партньорите ни от "Атомстройекспорт” заедно с тяхно съгласие да бъде продадено оборудването на трета страна. Този вариант е свързан със създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите на едно бъдеще дружество. "Това са активите, свързани с АЕЦ "Белене”, площадката и всички останали разходи, които са извършени с във връзка с тази площадка, които са 1 млрд. и 409 млн. лв. И този проект да бъде приватизиран чрез Агенцията за приватизация”, каза енергийният министър. Тя оцени този вариант като икономически най-издържан и изгоден.

"Във всеки един от другите варианти ще остане сума, която да е отнесена в загуба, а този вариант ще даде възможност да се получи прихода, свързан с 1 млрд. и 409 млн. лв. и дългът, който има НЕК към "Атомстройекспорт” да бъде погасен от инвеститор, който би закупил и би го реализирал като частен. Работим по отделните варианти. Искаме максимално бързо да се реши този въпрос, защото искаме да сме коректни към партньорите си към "Атомстройекспорт” и да изчистим отношенията си с тях”, заяви Теменужка Петкова.

Тя обясни, че всички, не само правителството разчитат на консенсус между всички политически партии и на тяхната експертиза в тази област, за да постигнем най-доброто за България решение. "Премиерът пръв постави въпроса за консенсуса. Радвам се, че от БСП преповториха тази теза. Според мен това е едно добро начало и гаранция, че с общи усилия ще успеем да стигнем до най-доброто за България решение. Работим по няколко варианта, но още нямаме финален вариант, който да обявим. Искаме да вземем най-доброто, информирано решение и каквото и да е то, то ще бъде свързано с ангажименти за българската страна за поколения напред”, увери Петкова.

Водещи

Най-четени