Москва: Скоро няма да видим сериозен ръст в цените на нефта 28.04 | 15:53

Намаляването на производството на ОПЕК+ ще помогне за стабилизирането на пазара, казва Новак

От iNews.bg

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви във вторник, че намалението на производството от страна на "ОПЕК +" ще помогне за стабилизиране на световния пазар на петрол, но подчерта, че не е вероятно да има "значително" увеличаване на петролните цени в близко бъдеще, предаде БНР.

Новак отбеляза, че пазарът на петрол ще започне постепенно да се балансира, след като през май и юни съвместното производството във формата "ОПЕК +" се намали с близо 10 млн. барела на ден, като в същото време има допълнителни съкращения и от страна на САЩ и Канада.

"Въпреки това, не трябва да очакване значително повишение на цената на барел в най-близко бъдеще поради високите запаси и почти запълнените петролни складови хранилища", предупреди той.

Цените на суровия петрол се сринаха с над 70% от началото на годината, тъй като търсенето в световен план спадна рязко след повсеместното въвеждане на ограничения за пътуване и карантина в отговор на епидемията от коронавирус.

Междувременно фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни се понижават с 16% към $10,80 за барел, след като по-рано през деня поевтиняха близо до $10 за барел. Това представлява рязко поевтиняване за втора поредна сесия на търговия и след като през миналата седмица фючърсите на WTI се сринаха с цели 32% на фона на засилващите се притеснения от скорошно запълване на глобалните петролни складови хранилища.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юни обаче парираха голям част от сутрешния спад и вече се търгува с понижение от едва 1,2% към $19,75 за барел след като по-рано през деня те поевтиняха с 4% към $18,75 за барел и след като седмица по-рано те се сринаха с 23,7%.

Водещи

Най-четени