Москва и Анкара подписват за „Турски поток“ на сушата. Ще включва ли споразумението България? 21.10 | 18:11

До края на годината руското и турското енергийни министерства ще продължат обсъжданията, обяви Новак

От iNews.bg

Руското министерство на енергетиката се надява, че до края на годината турските власти ще подпишат протокола за строителство на сухопътния участък от втората част на газопровода "Турски поток". Това заяви пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак, предаде БГНЕС. "В момента подробно обсъждаме възможността за по-скорошното съгласуване до края на годината на протокола между "Газпром" и турското министерство на енергетиката за строителство на сухопътния участък" на втората част на тръбопровода”, каза Новак. И допълни, че Москва се надява съгласуването да продължи до края на годината.

Къде обаче е ще бъде България в тези съгласувания. Засега официално нищо не се споменава за нашата държава. От друга страна обаче след спирането на "Южен поток" и обявяването на новия проет "Турски поток" Русия преговаряше с редица страни, като Унгария и Сърбия, през които трябваше да минава газопроводът по стария проект, който щеше да тръгва от Варна. А реално тези страни няма как да получат руското синьо гориво по суша, ако бъде прескочена България. Всъщност могат, но само теоритично, тъй като подобен газопровод през сушата на Турция, Гърция, Македония, Албания и т.н. би струвал доста скъпо.

Паралелно с това у нас през последните години усилено се работи по модернизацията на компресорните станции и транзитните газопроводи като цяло. Освен това в началото на юни енергийният ни министър Теменужка Петкова и шефът на "Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта за сътрудничество в развитието на българската газопреносна мрежа. Освен това двамата обсъдиха и доставките на руски газ за България в дългосрочна перспектива, като Милер отбеляза пред Петкова, че "Турски поток" ще повиши сигурността на снабдяването на Южна и Югоизточна Европа, включително България, със синьо гориво от Русия. Което обаче означава, че при всички положения България ще получава по някакъв начин газ от "Турски поток".

Какъв обаче е той, засега никой не е обявил официално. Въпреки това обаче нееднократно са споменавани възможностите синьото гориво да дойде по интерконекторите ни с Турция и Гърция. И докато реализацията на първия не върви много бързо, то работата по втория е в доста напреднал стадий. А освен това се появяваше и информация за разклонение на "Турски поток", което ще стигне до Варна. Там пък премиерът Бойко Борисов държи да има газов хъб "Балкан", за който имаме подкрепата на Брюксел. Освен това министър-председателят нееднократно е обявявал, че хъбът без руски газ няма как да се случи.

Водещи

Най-четени