Наглост! „Топлофикация“ ще избива парите за компенсации с по-високи цени на парното 12.02 | 20:22

От столичното дружество отричат поскъпването да е свързано със загубите за обезщетения на клиентите

От iNews.bg

"Топлофикация-София", която обеща компенсации на столичани заради поредицата от тежки аварии, оставили ги без парно и топла вода дни наред в студовете, ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-висока цена на топлинната услуга. Това стана ясно от думите на председателя на Съвета на директорите на общинското дружество инж. Любен Параланов пред БНР.

Шефът на "Топлофикация" обаче отрече искането за по-висока цена да е обвързано с факта, че дружеството ще трябва да изплати милиони компенсации на столичани заради прекъснатото топлоподаване в различни квартали на София през изминалата седмица.

"Услугата се определя по една методика, определена от КЕВР. И това няма да зависи от обезщетенията", заяви Параланов. От думите му не стана стана ясно кога въпросът за по-високата цена ще бъде разискван.

Компенсации във връзка с аварията ще получат всички клиенти освен тези в кварталите, в които "Топлофикация" е имала проблем, установен в рамките на 48 часа, обясни той.

"Това, което ръководството на "Топлофикация" е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение", заяви още Параламов.

По думите му "Топлофикация" е доказала през цялата зима, че може да доставя услуга. "Основната причина според мен за получаване на тази авария е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, която захранва източните квартали на град София. Аз съм инженер и мога да кажа, че тази авария, която се получи, е в резултат на получаване на хидравличен удар. От какво се е получил хидравличният удар е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим", коментира още инженер Параламов.

През седмицата редица институции се заеха да проверяват какво е причинило проблемите с топлоподаването. Последно и КЕВР назначи проверка в дружеството.

Водещи

Най-четени