Над 100 животни са изведени от зоните под карантина, алармира Порожанов 18.07 | 14:33

Част от исканията на протестиращите са неизпълними, казва още той

От iNews.bg

Над 100 животни са изнесени от Странджанско и това създава реална опасност от разпространение на чумата по дребните преживни животни и на други места в страната. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след правителственото заседание, цитиран от БГНЕС. Порожанов каза още, че вече са изплатени обезщетенията в селата Воден и Кости на земеделските производители и на онези стопани, които не са регистрирани като производители. Министърът дебело подчерта, че размерът на обезщетенията са повече от добри и те ще стигнат не само за закупуване на животно, а ще покрие и допълнителни разходи.

"За 4000 животни държавата ще даде малко над 1 млн. лева”, уточни Порожанов. Той заяви, че ще бъде обявена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител, който да почисти по всички правила оборите, в които са отглеждани козите и овцете, за които се смята, че са имали контакт с болни от чума животни.

Порожанов коментира и протестът на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, която в момента протестира пред Министерски съвет. "Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което НОКА искат", обясни Порожанов. Министърът коментира, че всеки има право да протестира, но държавата разполага с определен бюджет.

Водещи

Най-четени