Над 3,8 млн. лева обезщетение заради E.coli получиха земеделци у нас 20.10 | 14:43

Средствата отиват за 81 производители

От Ивайло Ачев

Общо 81 земеделски производители у нас са получили обезщетения заради нанесени щети покрай епидемията с Ешерихия коли, която избухна в Германия и засегна производителите в цяла Европа.

Обезщетенията са преведени по банковите сметки на производителите, съобщават от ДФ "Земеделие".

Финансовото подпомагане е в две направления. Първото е за оттеглени произведени и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а второто – за несъбрана реколта. Компенсациите обхващат домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

Най-много средства са изплатени в Благоевградска област, където 24 зеленчукопроизводители получават над 1 286 000 лева. В Пловдивска област са компенсирани 29 стопани с над 1 213 000 лева, а в Хасковска област са изплатени обезщетения в размер на близо 813 400 лева.

Отказ на плащане са получили 16 бенефициенти, като исканата помощ е на стойност близо 973 500 лева. Отказът е направен след проведени административни проверки и заради несъответствия с критериите за финансиране.

Финансовата помощ беше отпусната с регламент на ЕС за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в Общността. Комитетът по Обща организация на пазара одобри за България 2 562 748 млн. евро за компенсиране загубите на местните зеленчукопроизводители от Ешерихия коли.

Общият бюджет в това направление за всички държави-членки беше увеличен от 210 на 227 милиона евро.

Водещи

Най-четени