Нарушения в доставките на газ за България, временно 28.08 | 13:47

Причината е в ремонти на транзитните газопроводи на Балканите

От iNews.bg

Нарушения в доставките на руски природен газ за България ще има от утре сутринта. Те ще продължат 4 дни. Причината обаче не е в някакъв проблем, а в планирани ремонти на Балканите, засягащи и нашата мрежа.

"Газпром", дъщерната "Газпром експорт" и операторите на преносните мрежи от балканското направление (в това число и нашата "Булгартрансгаз") съгласуват график за провеждане на ремонтни работи по транзитните газопроводи от балканското направление, свързани с изменение на режимите за доставка на синьо гориво. Засягат се страните, транзитиращи и потребяващи природен газ в Украйна, Молдова, Балканския регион и Турция, съобщиха от Българския енергиен холдинг.

Ремонтните дейности ще продължат 96 часа и ще бъдат проведени в периода 08:00 часа на 29 август – 08:00 часа на 02 септември 2017 г. и ще доведат до промяна в разполагаемия капацитет на следните входно/изходни точки:

- Кулата/Сидирокастро – вход / изход;

- Кюстендил/Жидилово – изход;

- Странджа/Малкочлар – изход;

- Негру Вода 2, 3/ Кардам – вход;

- Негру Вода 1/ Кардам – вход.

В тази връзка от "Булгаргаз" са уведомили браншовите организации на клиентите и топлофикационните дружества за извършването на ремонтните дейности. С цел осигуряване на необходимите количества природен газ за битовите и индустриалните потребители в България, комапнията е заявил пред "Булгартрансгаз" добив на синьо гориво от хранилището в Чирен, в размер на 3.4 млн. куб. метра на ден, с което да се гарантира подаването на необходимите количества за клиентите.

Водещи

Най-четени