Насърчават студентите да бъдат предприемачи с 200 хил. лева 07.01 | 14:03

Правят предприемачески центрове в още три ВУЗ-а

От Ралица Стоянова

Министерството  на икономиката, енергетиката и туризма ще отдели още близо 200 хил. лева от своя бюджет, за да подпомогне създаването и развитието на центрове по предприемачество към висши училища в България.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на представянето на подлез в община Подуяне в София. Той и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха подлеза, обновен по проект на студентската компания I like design към Лесотехническия университет.

Учебната компания е част от проект "Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България", финансиран с близо 727 хил. лева от бюджета на МИЕТ от 2009 г. досега, информират от министерството. В рамките на този проект са създадени четири центъра по предприемачество, обучени са повече от 1300 студенти, създадени са 15 студентски и 13 учебно-тренировъчни фирми, проведени са 13 конкурса по предприемачество и 67 студенти са подпомогнати с награден фонд.

"Това е работещ  модел за подпомагане на студентското предприемачество и реализирането  на проекта в този подлез е пример за това", каза Добрев.

Предстои да бъдат създадени центрове по предприемачество в три висши училища - Южен централен, Югоизточен и Североизточен район.

Целта на МИЕТ е този проект да продължи в рамките на Оперативната програма "Конкурентоспособност" през следващия програмен период 2014 – 2020 г., когато възможностите за финансиране ще бъдат многократно по-големи. 

Водещи

Най-четени