Некоректни работодатели дължат близо 70 млн. на работниците си за 2013 г. 28.01 | 15:20

Тристранката спори как да ограничи вредния им навик

От Христина Рафаилова

Проблемът с неизплащането на заплати продължава да тормози голяма част от работниците у нас. През миналата година служителите на се получили възнаграждения за близо 70 млн. лева. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. През предишни периоди статистиката е също така негативна, като годишно неизплатените заплати възлизат на 70–80 млн. лева. 

На Тристранката социалните партньори обсъждаха предложенията за промяна на Кодекса на труда на "Атака". Измененията, лансирани от националистите, предвиждат разрешването именно на въпроса с некоректните работодатели. От политическата сила предлагат да има законово фиксиран срок, в който шефовете ще са длъжни да дават възнагражденията на персонала си. 

С проектопромените се предвижда фирмите да изплащат в срок от 6 месеца заплатите на служител, който е уволнен и е решил да заведе дело срещу работодателя си за неправомерно съкращение.

Предложенията на "Атака" срещнаха сериозен отпор от страна на бизнеса. Работодателите коментираха, че едва 1% от предприятията не изплащат възнагражденията. Оттам коментираха, че някои от предложенията ще изгонят инвеститорите от страната. 

Синдикатите бяха по-благосклонни и се съгласиха с част от идеите на националистите. Според КТ "Подкрепа" трябва да има гаранции за изплащането на трудовите възнаграждения в срок, независимо от методите, които ще се приложат. Профсъюзите са на мнение, че измененията не биха решили изцяло проблема и това може да се случи само ако се криминализира това деяние.

Президентът на "Подкрепа" Пламен Димитров се обърна към останалите партньори, като попита, дали няма да представлява заплаха за банковата система, когато работниците не си получат заплатата и съответно не си платят кредита.

От социалното министерство заявиха, че подкрепят изцяло изработването на цялостен пакет от мерки срещу неизплащането на възнаграждения. 

Водещи

Най-четени