Неприятна изненада - лютеницата ще ни излезе по-солено тази година 14.09 | 11:30

Заради дъждовете реколтата е по-малка и с по-лошо качество

От Мария Стоянова

През първите седмици на септември цените на плодовете и зеленчуците са доста по-високи от очакваното, спрямо същия период на миналата година. Не се оправдаха очакванията, че заради руското ембарго по-евтина продукция от Европа ще залее пазарите ни. По-скоро заради дъждовете реколтата е по-малко и с по-лошо качество.

Най-неприятно ще се изненадат любителите на лютеницата. Оранжерийните домати поскъпват през тази седмица с 6,1 на сто до 1,40 лева за килограм. Доматите от открити площи увеличават цената си с 16,7 процента до 1,19 лева за килограм. Това отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища, която отчита центие на хранителните стоки на едро.

Краставиците пък се продават за 1,08 лв. за килограм, както оранжерийните, така и градинарските. При зелените чушки също има поскъпване – с 16,5 на сто до 0,99 лева за килограм.

"Причината е, че нямаме достатъчно българска продукция. Търговците не са настроени за внос, тъй като по това време обикновено има достатъчно българска продукция и просто се получи един вакум. Опасенията, че ще бъдем залети от европейска продукция не се случи", коментира председателят на комисията Едуард Стойчев пред БНТ.

Цената на червените чушки се увеличава на едро с 6,1 на сто до 1,22 лева за килограм, на картофите - с три стотинки до 0,58 лева за килограм. Зелето поскъпва с 4,4 на сто до 0,47 лева за килограм.

При плодовете поевтиняване има при ябълките, лимоните, дините и пъпешите. Прасковите обаче поскъпват с 8,8 на сто и се търгуват на едро за 1,36 лв. за килограм, предаде БТА. Наблюдава се спад на цените на олиото, докато кравето сирене поскъпва.

Водещи

Най-четени