Няма ли 72 градуса, не захапвайте кебапчето 11.04 | 09:40
Месото трябва да е нагорещено до поне 72 градуса при свалянето му от скарата

За да бъде определено като изпечено, поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата. Градусите се мерят със специална вилица-термометър и ако не отговарят на изискването, кебапчето трябва да продължи да се пече. Това обясни д-р Галина Иванова в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.
Изискването за температурата важи за всички изпечени продукти. В големите търговски вериги на тях ще им бъде поставян идентификационен номер и срок на годност 12 часа, а каквото остане непродадено, трябва да се унищожи.
1689 проверки от началото на годината е направила "хранителната полиция" в Шумен. Съставени са 11 акта за констатирани нарушения и са дадени 114 предписания, съобщава в. "Монитор".
Какво всъщност говори шифърът на яйцето?
Наборът от цифра, две букви и още пет цифри върху черупката или опаковката на яйцата може да изглежда като произволно поставен номер от машина. Този "код" обаче съдържа информация за неговите родители, месторождението му и дори "дома", в който се е появило.
Идентификационният номер на яйцето започва с число от нула до три. И в момента ще видите, че яйцата във вашия хладилник най-често започват с цифрите 2 или 3. При първия случай майката на това яйце е кокошка, която е отглеждана свободно, но на закрито, т.е. "подово". Тройката показва, че снасянето е станало в разширена клетка при гарантирано лично пространство от 750 квадратни сантиметра на птица. Тези, които са чули за първи път майчиното кудкудякане в клетка, ще бъдат с до една трета повече холестерол, до 25% повече наситени мазнини и с две трети по-малко витамин А.
Най-добрият вариант е кодът да започва с 0 или 1. Това значи, че кокошката е щастлива. Нулата е символът на яйце от биологична кокошка, живяла свободно и на открито във ферма с контролирани параметри на хранене с биофураж. Ако първата цифра е едно, това значи, че яйцето, което държите, е снесено от свободна кокошка, отглеждана на открито.
Буквите BG означават, че яйцата са от наша птицеферма, а следващите цифри в коя област са снесени и в кой пилчарник.
Подобна е и маркировката на целите заклани агнета. Там първите две цифри показват областта - например 27 - Шумен, вторите две на кланицата, а последната тройка на фермата, в която са отгледани.
Син или зелен печат задължително трябва да притежава агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава. Според шефът на отдел "Контрол на храните” в областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив д-р Николай Петков у нас да има внос на замразено поне от 20 години агнешко от чужбина.
Водещи
-
Милена Тодорова с второ място на биатлон на състезанието в Поклюка
За националката това е най-добро постижение в кариерата за Световната купа
15.03 | 17:40
-
"Хора, места и вещи" с първа постановка на българска сцена
Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе гостува на софийската публика с най-новия си...
15.03 | 16:59
-
Тодор Тагарев: За Тръмп равноправен партньор е Путин. Той прескача Европа
Весела Чернева: Източна Европа винаги е била жертва в тези игри на разделяне на салфетка
15.03 | 16:40
Най-четени
-
Граждани излизат на протест в Триъгълника на властта
Искат пълно касиране на вота и оставка на правителството
15.03 | 10:00
-
Трима загинаха при катастрофа в Благоевградско
Автомобилът е излязъл извън пътното платно
15.03 | 11:20
-
Корнелия Нинова: Пеевски държи Борисов за гърлото чрез зависимостите му
Не можаха да купят мен и затова купиха обкръжението ми
15.03 | 12:00