Няма нито 1 неизплатен лев на тютюнопроизводителите, похвали се Порожанов 21.09 | 13:39

Аграрният министър иска помощ и за най-малките през новия програмен период

От iNews.bg

През 2018 година няма неразплатени задължения на тютюнопроизводителите. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде БГНЕС. Той взе участие в петъчния парламентарен контрол и даде разяснения пред депутатите за настоящите проблеми на тютюнопроизводителите, както и мерките, които ръководеното от него министерство предприема за справянето с тях.

В отговора си той подчерта, че през 2016 година е имало само една фирма, чиито задължения са били в размер на 2,4 млн. лева. През 2018 година в България са регистрирани 6 755 тютюнопроизводители. 7 268 пък са сключените договори за площ от около 60 хил. декара, като заявеното количество тютюн е 11 500 тона.

"С новия програмен период трябва да направим механизъм за реалните производители и най-вече малките фирми, за да бъдат подпомогнати", подчерта Румен Порожанов. Земеделският министър допълни, че през настоящата година са изплатени средства за подпомагане на сектора в размер на 84 млн. лева, а те са достигнали до над 240 бенефициенти.

Водещи

Най-четени