Обама чертае мрачни сценарии за американската икономика 16.05 | 10:05

Ако инвеститорите изгубят вяра, че САЩ може да обслужва дълговете си, това може да подлуди отново световните пазари, смята президентът

От Нели Минчева

Възможно е в САЩ да настъпи по-тежка рецесия, отколкото в периода на последната финансова и икономическа криза, предупреди през уикенда в предаване на CBS американският президент Барак Обама.

По думите му причина за това може да се стане неразбирателството относно горната граница на обслужване на американския публичен дълг.

"Ако инвеститорите на световните пазари изгубят вярата си, че можем да обслужваме дълговете си и че нашата валута е стабилна, то това може да подлуди отново световните пазари", смята президентът.

В момента горната граница за обслужване на американския публичен дълг е 14,29 трилиона долара, но Обама и демократите желаят тя да бъде вдигната. Републиканците обаче не са съгласни да има вдигане на границата без поемане на ангажимент за допълнителни съкращения на бюджетни разходи.

Публичният дълг се състои от два компонента – активи на държавата, които се дължат от частни инвеститори и чужди правителства, и средства, които държавата трябва да отделя по конкретни правителствени програми.

Между март 1962 година и началото на тази година горната граница на обслужване на американския публичен дълг е вдигана 74 пъти. Само от 2001 година насам са направени 10 промени. Неразбориите около новата промяна повлияха на цената на петрола днес (16.05.11), която тръгна надолу.

Водещи