Обмислят специална тарифа за тока за бедните 22.03 | 15:54

Всеки трети потребител у нас трудно си плаща сметките

От iNews.bg

Държавата обмисля въвеждането на специална по-ниска цена на тока за бедните хора, които не могат да си плащат сметните. Става въпрос за временна мярка, която да бъде въведена евентуално при пълната либерализация на пазара на електроенергия за битовите клиенти. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според думите й първо трябва да бъде определена дефиницията за енергийно бедни граждани, да има ясни критерии за тази група лица и да се разработят мерки за защитата им. "Разглеждат се различни варианти, работим много активно с Министерството на труда и социалната политика и Комисията за енергийно и водно регулиране, анализираме и опита в други страни", обясни Петкова. Тя напомни, че България е една от страните в ЕС, в които енергийната бедност е с най-голям процент сред население - близо 30 на сто, според доклад на "Евростат".

Обсъждат се различни варианти за помощ на тези хора, един от тях е въвеждането на т. нар. социална тарифа - временна мярка, която ще обхване най-уязвимите потребители - хора, които отговарят на определени критерии за доход, възраст и социално положение, посочи министърът. Тарифата ще се отнася само за ограничен брой потребление, свързано с покриването на най-неотложните нужди на потребителите, посочи Петкова. Преди години у нас действаха две тарифи – по-евтината се отнасяше за консумацията на първите 75 киловатчаса от сметката на домакинството, а след това цената ставаше по-висока. Вероятно обсъжданията в момента вариант ще действа по подобен начин.

Като дългосрочна мярка се разглежда енергийната ефективност, която ще даде възможност за трайно разрешаване на въпроса с уязвимите потребители и с енергийната бедност в България, каза министърът. Когато се извършват по-малко разходи за енергийни ресурси, в населението остава по-голям разполагаем доход, поясни тя.

 

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени