Оман оттегли иска си срещу България заради КТБ 19.04 | 10:50

Така делото може да се счита приключено в наша полза, обяснява финансовото министерство

От iNews.bg

Оман оттегли иска си срещу България, заведен в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове заради фалита на КТБ. Това съобщиха от финансовото министерство. Така ситуацията приключва в полза на страната ни, пред която вече не стои рискът да бъде осъдена да плати 80 млн. евро.

От ведомството на Владислав Горанов припомнят, че на 22.10.2015 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман, в качеството си на акционер в "КТБ" АД, заведе международно арбитражно дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (дело № ARB/15/43).

Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на "КТБ" АД и последващото отнемане на нейния лиценз. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България.

Водещи

Най-четени