Онлайн търговците скрили данъци за над 1.1 млн. лв. 08.02 | 17:41

Фирми и физически лица печелят стотици хиляди от продажби по интернет, не внасят стотинка в НАП

От iNews.bg

Онлайн търговците у нас масово укриват доходи и не си плащат данъците. Това важи както за интернет магазините, зад които стоят фирми, така и за физически лица, които продават стоки в мрежата, са установили инспекторите на НАП след проведени множество разследвания. Резултатите от нея показват, че общо укритите данъци от интернет търговците за последната година възлизат на над 1.1 млн. лв.

Масова практика сред въпросните търговци е да не издават никакви платежни документи при продадена стока по интернет. Така получените средства от потребителите не се осчетоводяват и съответно не се облагат с данък. Това важи както за заплащанията на закупената стока чрез банкови преводи, така и за популярната практика за наложен платеж.

Данъчните са установили тези нарушения по време на специална акция, при която е използван специализиран софтуер. Паралелно с това са събирани и данни от куриерските фирми за получените от тях суми, които е трябвало да предадат на изпращащите пратките. Така са били засечени редица фирми, които не са обявявали получените по този начин суми за продаден стока по интернет. Сред засечените случаи има и няколко фирми, които след проверката са били обложени и трябва да внесат в НАП данъци за по над 300 хил. лв.

Като цяло обаче далеч не само фирмите крият данъци от онлайн търговия, показват още данните от проверката. Засечени са няколко случая на укриване на особено големи суми и от физически лица. Така например са установени няколко човека, които през последната година са получили общо над 0.5 млн. лв. чрез наложен платеж, но не са декларирали нито лев от тях, съответно не са плащали и налози. Има и такива, които не са обявили приходи от търговия по интернет за по над 200 хил. лв.

Водещи

Най-четени