Оставаме без внос на газ от Турция за пет дни 23.06 | 17:23

През това време ще получаваме синьо гориво през Гърция и Румъния

От iNews.bg

Заради ремонтни дейности временно е спряна доставката на природен газ през Турция за България, предаде БГНЕС.

"Във връзка с изпълнението на планово техническо обслужване и профилактични дейности на приемен терминал Къйкьой на вход в Турция в периода 23.06.2020 г. – 28.06.2020 г. доставките на природен газ през точката Странджа 2/Малкочлар са преустановени. Прекъсването се извършва съгласно годишните ремонтни програми на съседните газопреносни оператори", се посочва в съобщение на "Булгартрансгаз".

По време на ремонта природен газ ще се доставя чрез реверсивните връзки на българската газопреносна система с Гърция (Кулата/Сидирокастро) и Румъния (Кардам/Негру Вода 1 и Русе/Гюргево).

От "Булгартрансгаз" уверяват, че активно работят за диверсификацията на източниците на доставка.

"В резултат на тези усилия беше увеличен капацитетът на точките Кулата/Сидирокастро (Гърция) до 6,1 млн. м3/ден и Русе/Гюргево (Румъния) до 2,5 млн. м3/ден. В допълнение към възможностите за диверсификация чрез доставка от алтернативни източници, повишаването на капацитетите на съществуващите точки на междусистемно свързване с Гърция и Румъния гарантира сигурността на доставките за потребителите в България и региона", заявяват от газовата компания. 

Водещи

Най-четени