Отказваме шопската салата – минаваме на кюфтета 02.11 | 13:15

През есента месото поевтинява, докато цените на зеленчуците вървят нагоре

От iNews.bg

Докато през лятото шопската салата е основна част от менюто в България, то през есента изглежда българинът ще се изхранва с кюфтета. Причината е, че през октомври цената на месото и особено на каймата върви надолу, докато зеленчуците поскъпват с по 20-30%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за десетия месец от годината.

През изминалия месец свинското месо и кренвиршите са поевтинели с между 2 и 2,7%. На годишна база стойността на месото и месните произведения се е свила с 1 до 3%. Сериозен спад до 7% има при цените на кренвиршите и каймата.

Захарта и зрелия фасул са поевтинели съответно с 2,4% и с 2,2%. Цената на кравето сирене е паднала с 3% за разлика от предходния месец. Спрямо същия период на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-ниски. На годишна база е отчетено леко поевтиняване на млечните продукти. Най-голям спад от 33 на сто има в цената на захарта. Стойността на олиото и брашното е намаляла съответно с 10 на сто и с 5,8 на сто.

В сравнение с октомври месец на 2013 г. тази година е регистриран ръст на зрелия фасул (с 2,5%) и на ориза (със 7,3%). За разглеждания период цените на зеленчуците бележат сериозно покачване. Така краставиците са поскъпнали с 30 на сто, а оранжерийните домати – с 25 на сто.

Стойността на зелените чушки се е повишила с 18%, а на червените – с 15,7%. Бананите и гроздето са поскъпнали съответно с 5,8 на сто и с 2,6 на сто. Най-сериозен спад от над 40 на сто има при цената на лимоните. През октомври картофите са поевтинели с 3,6%, съобщава БТА.

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита поскъпване на годишна база при гроздето, бананите и лимоните в диапазона 10 - 18 на сто. Цените на ябълките през тази есен са с 3 на сто по-ниски в сравнение с есента на миналата година.

Водещи

Най-четени