Отменят Наредбата за топлоснабдяване 06.11 | 17:22

Причина са топлинните счетоводители, които не могат да настроят софтуера

От Десислава Маданска

Наредбата за топлоснабдяване ще бъде отменена. Това означава, че сметките за парно за този отоплителен сезон ще се изчисляват по старата наредба, заяви ресорният министър Драгомир Стойнев на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Според него наредбата, публикувана в "Държавен вестник" на 29 октомври, е много по-справедлива от сега действащата. Министърът отрече обвиненията, че заинтересованите страни не са били информирани за направените промени.

"Проектът на наредба бе поместен в сайта на министерството още през май тази година, всеки, който е искал, е можел да се запознае", каза Стойнев. 

По думите му най-голямата топлофикация – софийската, е била отлично запозната с промените в наредбата и е била съгласна с тях, допълва БТА.

Той обясни, че наредбата се отменя заради писма от страна на Асоциацията на топлофикационните дружества и на топлинните счетоводители, че няма да могат за толкова кратък период да настроят софтуера си.

Стойнев заяви, че за да бъдат спокойни гражданите и да не възникнат грешки и проблеми в отчитането на сметките, е по-добре наредбата да влезе в сила от следващия отоплителен сезон. 

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай обяви, че самият той е бил изненадан, че наредбата е била публикувана, без предварително това да се обяви, и то в средата на обсъжданията на готвените промени в Закона за енергетиката.

Водещи