От големи ВЕИ-та токът излиза по 70 ст./квтч, от малките - едва по една 21.05 | 12:00

Конфискуват имотите на петдесетина собственици на миницентрали

От iNews

Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от 2015 г. на големи ВЕИ-та зелената енергия се изкупува в продължение на повече от 4 години почти по 70 ст. за киловатчас без ДДС, като минимумът, одобрен от регулатора, засега е 13,11 ст., сочат данни на сайта му. Едновременно с това обаче за някои малки - с инсталирана мощност до 200 киловата въпросната субсидирана цена излиза малко над една стотинка (виж снимката). Това пише днес "Монитор".

Това информираха от Съюза на европейските на производителите на зелена енергия, които алармираха за фалита на 50 от фотоволтаични централи с мощност до 200 киловата изградени предимно край малки селища със затихващи функции.


Главната причина за изкупна цена за дребни стотинки, според засегнатите малки производители на зелена енергия, е неспазването на законовите промени от 2015 г., като те се прилагат само за тях, но не и за големите ВЕИ-та, част от които са ползвали субсидии по различни държавни и евросхеми.

Според Павлина Трифонова от неправителествената организация параграф 18 от Закона за енергетиката от 2015 г. не трябва да се прилага към проекти по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) с подпомагане "Де минимис". Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и собственик на малка ВЕИ централа обясни, че програмата "Де минимис" не се натрупва с изкупната цена на тока. Той уточни, че целта на средствата е разкриване на нови работни места в слабо развитите райони, а не подпомагане на ВЕИ сектора. Той добави, че параграф 18 се прилага избирателно и двойно финансирана получават големи ВЕИ производители.

Справка на сайта на екоминистерството показва, че в една от схемите за подпомагане на такива проекти по механизма "съвместно изпълнение" е одобрен проект за когенерацията на парното в Бургас, собственост на Христо Ковачки. Токът от там се изкупува по почти 171 лв. за мегаватчас без ДДС (17,1 ст.). Инсталираната мощност на друг проект - ветропаркът "Калиакра" пък е 35 мегавата, а малките ВЕИ-та, докарани до фалит общо имат само 23 МВт. На част от собствениците на малките солари съдии изпълнители вече им разпродават имуществото, защото не могат да си изплащат кредитите, взети за покупката на панелите.

Трифонова и Тошев поясниха още, че КЕВР и министерството на енергетиката повече от четири години не спазват закона и по тази причина 273 фирми от бранша са обречени на фалит, а 1000 работни места вече са загубени. Затова те заплашиха, че след евроизборите ще унищожат публично фотоволтаична централа в Централна България и планират да затварят основните пътища в страната и граници, като ще поканят на събитието и посланици на страните от ЕС.

При посещението си вчера в Козлодуй министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново повтори, че тези производители били финансирани веднъж от ДФ "Земеделие" и втори път - чрез преференциални цени на електроенергията им. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката, а по темата се произнесъл и Конституционният съд.

Относно позоваването на това решение протестиращите посочиха текст от него, в който се казва: "Съдът уточнява, че разпоредбата на § 18, ал. 1 ПЗР ЗИДЗЕ разпростира действието си единствено по отношение на тези производители на електрическа енергия от ВИ, които: първо, произвеждат чрез енергийни обекти, изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане, и второ, по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на ЗЕВИ (Закона за енергията от възобновяеми източници - б.а.), обнародван в ДВ, бр. 35 от 3.05.2011 г., и в сила от деня на обнародването му".

Протестиращите цитираха и отговор на министерството на енергетиката от 20 март 2019 г., относно схемите за финансиране по ЗЕВИ, в който са посочени 7 такива, но не и селската програма.

През февруари 2017 г. от ЕК са поискали от нашата страна да даде информация дали има за неплатежоспособност на бенефициенти по ПРСР и какви действия са предприети за подпомагането им.

Късно следобед в понеделник стана известно, че в четвъртък Теменужка Петкова ще се срещне с протестиращите.

 

Водещи

Най-четени