От 0.5 до 67.6% поскъпване на тарифите за тока искат от ЕРП-тата 17.04 | 18:00

Най-драстично увеличение на цената обаче се предлага от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“

От iNews.bg

Различно и в доста от случаите много сериозно поскъпване на тока искат производители и доставчици. Става въпрос за предложенията на компаниите по цялата верига за новите цени, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Това става ясно след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува данните от заявленията на компаниите, предаде бТВ.

Най-драстично увеличение на тарифата пък иска държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2”. От там са заявили с 92% по-висока цена спрямо тази, на която в момента се изкупува произведената от централата електроенергия. При НЕК и АЕЦ "Козлодуй” исканото увеличение е в рамките на 1 до 3%. Електроенергийният системен регулатор (ЕСО) пък предлага с 34% по-висока да бъде цената за пренос през неговата мрежа след 1 юли.

Според публикуваните от регулатора данни от ЧЕЗ са поискали нощната тарифа за клиентите им да поскъпне с 67,6%, а увеличението през деня да е с 3,5 на сто. Заявката на ЕВН е за по-скъпа енергия с 1,1% през нощта и 0,5% през деня. Според заявлението на "Енерго-про” цената на тока в Североизточна България през деня няма да се увеличава, но нощната тарифа ще трябва поскъпне с 2,08%. И трите ЕРП искат също и по-високи тарифи за достъп и пренос на енергията по техните мрежи.

Дали обаче регулаторът ще разреши на различните дружества по веригата да продават на поисканите към момента тарифи, ще стане ясно в рамките на следвщите два месеца и половина. Разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предстоят. Въпреки заявките за драстично по-високи цени, от регултатора неведнъж заявиха, че основания за поскъпване на тока има само в рамките на инфлацията. Така увеличението от юли не би трябвало да е с повече от 3%

Водещи

Най-четени