Официално: Подписваме за "Южен поток" в петък* 07.11 | 12:02

Договорът трябва да е обвързан с доставките на газ за следващата година

От Ивелина Георгиева

Министерски съвет е упълномощил енергийния министър Делян Добрев да даде разрешение на БЕХ да подпише договора по "Южен поток" в петък – 9 ноември.

Договорът трябва да бъде обвързан с доставките на газ за следващата година за страната ни.

Преди няколко дни ДСБ обвиниха Борисов, че води тайни преговори с Русия за "Южен поток".

Руският президент Владимир Путин няма да дойде за подписването заради стара спортна травма, стана ясно преди няколко дни.

През септември българският премиер заплаши руския с неприятна среща заради иска на "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене".

По проекта "Южен поток” се изграждат напълно нови трасета в България, съобщи икономическият министър Делян Добрев преди време. България е 50 на 50 акционер в проекта и заради това няма как да получи транзитни такси, обясни той.

Конфигурацията на газопровода е с дължина на основната тръба приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно. Приемният терминал и КС "Варна” са на една площадка, информират от правителствената пресслужба. 

Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3 308,65 млн. евро, която ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и ОВОС. Предвидено е, че целевият срок за откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 г., считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия, тоест това е срокът, в който ще бъдат възстановени всички капиталови разходи за проекта.

* Информацията е допълнена в 13.20 часа.

Водещи

Най-четени