Пак ще сме недоволни от сметките за парно 08.09 | 10:35

В началото и в края на зимата ще плащаме повече, отколкото през миналите години

От Мина Стойчева

Независимо от новия начин на изчисляване пак ще сме недоволни от сметките за парно. Според топлинните счетоводители резултатът от новите правила за пресмятане на потреблението никак няма да зарадва абонатите. Причинината за това се крие в измененията на Наредбата за топлоснабдяване, които са в сила от 1 юни тази година.

Промените предвиждат да бъде въведен изцяло нов начин за определяне на дяловото разпределение. Идеята е да бъде отчитано и миналогодишното потребление на парно. От голямо значение ще бъде и прогнозното потребление, изчислявано в киловатчасове.

Според наредбата сметките за месеците октомври, ноември, март и април ще ни изненадат неприятно. Те ще бъдат значително по-високи от тези, които сме получавали за същите отчетни периоди на миналата година.

Причината е, че по този начин ще се компенсират част от разходите за декември, януари и февруари, така че да не се получават шокови фактури, пише в-к "Преса". Освен това топлофикациите ще коригират месечните сметки с нов климатичен коефициент.

Реалните параметри на потреблението си, както е реалната сума, която дължим, ще разбираме чак през лятото на 2015 г. с изравнителните сметки. "Необясними фактури за отопление тази зима ще се получат в сгради, където част от съседите са променили значително потреблението си. Изравнителните сметки там ще бъдат непрогнозируеми", коментира експерт.

Това е характерно за блоковете, в които има кражби на топлоенергия. По този начин се изкривяват сметките на коректните платци. Като цяло чрез новите методи за отчитане се очаква да се откриват по-лесно тези крадци.

Водещи

Най-четени