Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лиценз за работа до 2027 г. 03.11 | 17:16

Реакторът ще може да произвежда ток и след изтичане на проектния му ресурс

От iNews.bg

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй” получи лиценз, който ще му позволи  да работи през следващите 10 години. Така за пръв път българско ядрено съоражение ще може да произвежда ток след изтичане на проектния му ресурс. Настоящият лиценз за експлоатация на Пети блок изтича на 5 ноември, а лицензът, с който се продължава работата на реактора влиза в сила на следващия ден, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов, цитиран от Дарик.

"Прегледът и оценката на всички документи, свързани с продължаване на срока на експлоатация на Пети блок, се извърши от експертите на АЯР по специално изготвена програма. Обобщеното заключение показва, че приложените документи, заедно с допълнително представените оценки и обосновки демонстрират увереност в безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", обясни Костов.

674 млн. лв. са вложени в модернизацията на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е извършена със собствени средства на атомната централа, изтъкна енергийният министър Теменужка Петкова.

"Това показва, че тя наистина работи много добре. Произвежда електрическа енергия на достъпни цени и гарантира енергийната сигурност на България", подчерта министърът.

В същото време тече процес на модернизация и на шести блок, чийто лицензия на експлоатация изтича на 3 октомври 2019 г.

Водещи

Най-четени