Петкова: Нито един вариант за развитието на „Белене“ не се изключва 26.10 | 17:23

В доклада на БАН ясно пише, че до 2030 г. в нашия регион ще има дефицит на централи, каза тя

От iNews.bg

Не изключваме нито един вариант за АЕЦ "Белене", търсим най-доброто за България. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти, предаде БГНЕС. Тя обясни, че се е установило, че оборудването се съхранява съгласно всички изисквания на заводите производители, определени в инструкциите за доставка, съхранение, консервация и преконсервация.

"Няма никакви нови обстоятелства. Очакваме до края на тази година да пристигне и следващата част от оборудването. Когато това стане факт, ще отидем, за да видите как се съхранява и то. В ход и е обществена поръчка, свързана с изграждането на конструкции, които да гарантират съхранението на оборудването, както са ни дали указания заводите производители", каза ресорният министър.

Тя уточни още, че тази част от оборудването, която трябва да бъде на закрито е на закрито. Другата част, която е имала нарушена опаковка сме направили преопаковане на оборудването. С доставката на останалата част ще се поставят и съответните конструкции, за които е в ход обществена поръчка. "Винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване и ресурсът, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрият начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин не изключваме нито един вариант", каза енергийният министър. Петкова уточни, че от тук нататък предстои да се проведе процедура, която ще бъде свързана с това да се направи опит за приватизация на тази компания или ще търсим стратегически инвеститор, който да участва в реализацията на този проект. "Но, държавата категорично няма ресурс, за да довърши сама такъв проект. Трябва да търсим инвеститор, който заедно с държавата да се опитаме да реализираме това оборудване.

В междинния доклад БАН казва, че 2030-2035 г, в целия регион тук ще има дефицит на мощности. Всички предпоставки са на лице. Дано да бъде успешна процедурата. Не изключваме нито един вариант, търсим най-доброто за България", посочи още Теменужка Петкова.

Водещи

Най-четени