Петкова: 25% от необходимите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ квоти вече са купени 28.11 | 11:52

Централата и мините категорично имат бъдеще, заяви тя пред синдикатите

От iNews.bg

Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток", които я снабдяват с въглища. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира за това членовете на КНСБ от комплекса, които днес протестират в защита на работните си места. Министър Петкова е на мястото на протеста в Раднево, за да се срещне с работещите миньори и енергетици.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", каза Петкова пред работниците. Тя бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има. "Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност", категорична бе Петкова.

Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Министър Петкова запозна участниците в протеста и с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Позицията, одобрена от Министерския съвет, гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. В заключение Петкова увери работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

Водещи

Най-четени