Плащаме по-малко за ток 11.01 | 14:14

Топлият декември свали консумацията на електроенергия и сметките на хората

От Кристиан Костурков

Доста по-ниски сметки за ток са получили жителите на Югоизточна България за декември спрямо същия месец на 2014 г. Средно намалението е около 12%. Така фактурите, които са получили абонатите са средно за 53.99 лв. на едно домакинство, докато година по-рано същите клиенти са получавали сметки за по 61.30 лв., показват данните на "ЕВН България", която обслужва региона.

По-малките сметки в масовия случай се дължат на по-ниското потребление на ток. За което пък помогна по-топлото време през последните месеци на 2015 г. В Югоизточна България болшинството от хората се отопляват с електроенергия, тъй като само в Пловдив, Сливен и Бургас има централно парно. Затова и по-топлото време се отразява на консумацията на ел.енергия в региона. Така средното потребление на електричество през декември 2015 г. за битовите абонати на "ЕВН България" е било 295 киловатчаса, което е по-малко с 40 квтч. спрямо средното потребление за декември 2014 г., което е било 335 киловатчаса.

От компанията обаче предупреждават, че в тези фактури, които вече са по касите и могат да се плащат, не включват консумирания ток в празничните дни около Коледа и Нова година. Традиционно за абонатите в Югоизточна България те влизат във фактурите, които се получават в края на януари и началото на февруари.

Водещи

Най-четени