Побързайте с покупката на нов дом - цените на жилищата тръгват нагоре 09.10 | 21:51

Недвижимите имоти у нас са поскъпнали с 0,5%, показват данните на Евростат

От iNews.bg

В случай, че сте решили да си закупите нов дом е добре да го направите възможно най-скоро, докато на пазара все още има изгодни оферти. Цените на жилищата у нас вече тръгнаха бавно нагоре и през второто тримесечие на 2014 г. са се увеличили с 0,5% в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Евростат. Заедно с това тяхната стойност се е повишила с 0,3% за разлика от първото тримесечие на годината. 

Между началото на април и края на юни ръстът в цената на жилищата в страната ни е доста под средната за всички 28 страни-членки на Европейския съюз (ЕС), където увеличението е с 1,7 на сто повече в сравнение със същия период на 2013 г. В рамките на еврозоната промяна не е отчетена.

През второто тримесечие на 2014 г. цените на недвижимите имоти в границите на ЕС са отчели нарастване от 1,4% за разлика от периода януари - март. За държавите от еврозоната увеличението е в рамките на 0,9%.

Най-значително поскъпване с 14,5 на сто на недвижимите имоти през второто тримесечие на годишна база е отчетено в Естония. След това се нареждат Ирландия (с 12,5 на сто) и Великобритания (с 10,2 на сто).

В другия край на класацията с най-големия спад от 9,8% в стойността на жилищата е Словения, следвана от Италия и Румъния, където намалението е съответно с 4,8 и с 3,8%.

Водещи

Най-четени