Повече от 80 държави ще участват на юбилейното „АТОМЕКСПО 2018“ 12.05 | 11:31

Мисля, че имаме всички основания да разглеждаме Сочи като „атомния Давос“, казва шефът на „Росатом“

От iNews.bg

Официални делегации и участници от повече от 80 държави ще участват на тазгодишното десето юбилейно издание на "АТОМЕКСПО". Това съобщи генералният директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов. Престижният ядрен форум и изложба "АТОМЕКСПО 2018" ще се проведе от 14 до 16 май 2018 г. в Сочи, Русия. "Мисля, че имаме всички основания да разглеждаме Сочи като "атомния Давос", отбеляза Лихачов.

Главната тема на форума тази година е "Глобално партньорство – общ успех". "Днес, за да се постигнат основните задачи на ядрената енергетика - гарантиране на енергийната сигурност, стабилността на доставките и екологосъобразността - глобалното партньорство и иновациите придобиват все по-важно значение. Ние сме убедени, че движението напред, към по-нататъшното развитие на мирното използване на атомната енергия, към "зелен" енергиен баланс, е възможно само чрез съвместни усилия, коментира преди откриването на "АТОМЕКСПО 2018" Лихачов.

Тридневната бизнес програма на форума включва повече от двадесет събития - пленарни и панелни дискусии, кръгли маси, презентации.

Международният форум "АТОМЕКСПО" се провежда от 2009 г. насам по инициатива на "Росатом". В него участват лидери на ключови компании от световната ядрена промишленост и свързаните с тях индустрии, държавни структури, представители на международни и обществени организации. Общо 987 фирми и близо 40 000 души са участвали на форума през последните години. В рамките на различните издания на "АТОМЕКСПО" бяха организирани 141 кръгли маси и конференции, в които като ключови говорители са участвали 1116 експерти от цял свят. В рамките на предишните девет форума "АТОМЕКСПО" бяха подписани над 300 договори, споразумения и международни документи за сътрудничество и доставки в сферата на ядрената индустрия.

Водещи

Най-четени