Подписват за газовата връзка с Гърция на 12 юни 26.05 | 12:06

До март 2016 г. трябва да започнат строителните работи , а до 2018 г. интерконекторът вече да е готов

От Галина Александрова

Окончателното инвестиционно решение за изграждането на българо-гръцката връзка се очаква да бъде подписано на 12 юни в София. Това съобщи пред медии министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано по време на организирана от ГЕРБ конференция за енергийната стратегия за Европа, Петкова посочи, че българо-гръцката връзка е много важна за страната ни, защото ще ни даде достъп до газ от Каспийския регион. Концентрирали сме се върху изграждането на този проект, защото чрез него България ще има достъп до Южния газов коридор и така ще може да диверсифицира своите източници на газ, каза Петкова.

Министърът отбеляза, че в последните години проектът не е вървял с нужните темпове, но в последните пет месеца е била изготвена пътна карта и е определен бюджет, което ще даде възможност за начало на изкупуването на земите по трасето на газовата връзка.

През юни ни предстои последна стъпка - вземане на окончателно инвестиционно решение. До март 2016 г. трябва да започнат строителните работи , а до 2018 г. интерконекторът вече да е факт, посочи Петкова.

Финансовата криза в Гърция няма да промени плановете по проекта, отговори Петкова на въпрос на БТА дали трудностите на южната ни съседка няма да осуетят подписването на инвестиционното решение. И българската, и гръцката страна са изразили своята позиция, че това е много важен проект не само за нашите две страни, а и за целия регион, каза Петкова.

Пред медиите министър Петкова коментира, че към настоящия момент българската страна все още не е уведомена официално от "Газпром" за неговото решение за "Южен поток" и за спиране на проекта. Тя отбеляза, че е рано да се говори за "Турски поток". Идеята този проект да мине през Гърция, която е страна - членка на ЕС, означава, че този проект трябва да бъде обсъден от общността, а това не се е случило до този момент, каза Петкова.

Енергийният министър изрази убеденост, че до края на юни новите договори с двете американски централи ще бъдат факт. Работи се по въпроса за осигуряване на необходимия кредитен ресурс, за да може НЕК да изплати своите задължения към централите, каза още Петкова.

Относно арбитража за АЕЦ "Белене" Петкова каза, че решение се очаква към края на годината. От началото на юни АДФИ започва проверка във ВЕИ дружества, обяви още министърът.

Водещи

Най-четени