Покана за инвеститори в АЕЦ „Белене“ излиза във вестника на ЕС 15.04 | 15:42

Кандидатите ще могат да подават заявления в рамките на месец и половина след публикуването

От iNews.bg

Поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде публикувана в официален вестник на Европейския съюз (EС) в началото на май. Това обяви пред български журналисти в Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на международния форум ATOMEXPO - основното събитие на глобалната ядрена индустрия, което се провежда днес и утре в Русия.

На 11-тото издание на форума, което бе открито от генералния директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов, участват повече от 3500 делегати от 74 държави, а мотото на форума в Сочи е "Ядрена енергетика за по-добър живот".

Министър Петкова припомни, че заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз.

"В рамките на форума ATOMEXPO предстои да проведем поредица от срещи с колегите от "Росатом", с "Дженерал Електрик", предвиждаме среща с министъра за иновации и технологическо развитие на Сърбия Ненад Попович, тъй като разглеждаме възможността за реализация на АЕЦ "Белене" като проект, който ще има регионално значение", обяви Петкова. По думите й идеята е да се види каква е възможността сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия, "или под друга форма". Петкова уточни, че ще се срещне и с представители на френската компания "Фраматом".

"Надявам се днес да има успешни срещи, които да дадат повече яснота по развитието на АЕЦ "Белене", коментира Петкова и обяви, че "на този етап няма предвидена среща" с представители на китайската ядрена корпорация CNNC. На въпрос защо се бави публикуването на поканата в официалния вестник на ЕС, Петкова отговори, че причината е "технологична", тъй като съобщението трябва да бъде преведено на всички 27 езика.

Водещи

Най-четени